OVER BRECHT

COMPONIST & PIANIST

BRECHT

COMPONIST, CONCERTPIANIST

Dieuwertje Brecht is componist en concertpianiste. Als afgestudeerd klassiek musicus hoofdvak piano en hobo, zij studeerde twee hoofdvakken aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht, wordt zij geïnspireerd door grote componisten als Beethoven, Mozart en J.S. Bach. Daarnaast staat zij midden in de hedendaagse pop/dance muziek.

Brecht geeft bij haar concerten, “TALKS” over muziek, concentratie en ontspanning. Recent gaf zij een korte lezing en een recital in Princeton aan het Institute for Advanced Studies van Robbert Dijkgraaf. Zij speelde daarbij op de vleugel van Albert Einstein, een mooie ervaring.

In New York gaf zij een concert onder de Empire State Building met eigen composities. Zij ontwikkelt in 2019 SPRINGTOSPRING een platform voor concentratie en ‘relaxation’ door muziek en beeld.

STUDIO BRECHT

Brecht is de eigenaar van Studio Brecht, een professionele geluidsstudio met een Bechstein concertvleugel en Protools. In haar composities combineert zij elektronische muziek met live opnames van bekende popmuzikanten en klassieke musici.

Brecht werkt in haar studio graag samen met muzikanten en producers uit diverse muziekgenres. Zij vormt een vast producers team met bassist Stephan Wienjus , zie Volkskrantartikel 2019, en gitarist/producer Sander van Herk.

METHODE

Brecht is geïnteresseerd in muziek, concentratie en ontspanning. Zij begeleidt en begeleidde als pianist vele mensen op het concertpodium en daarbuiten. Naast het plezier in het maken van muziek op hoog niveau, wordt men ontspannen en helpt het om een gerichte levenshouding te krijgen door de hoge concentratie en de schoonheid en de structuur van de muziek.

Brecht heeft een methode ontwikkeld die ook voor “niet musici” toe te passen is. Een methode om door middel van muziek en beeld ontspannen en gefocust te raken. Zo ontstaat er ruimte voor veranderingsprocessen, creativiteit, ontwikkeling en geluk.

Dat de methode goed werkt is te zien aan de prestaties van de studenten van Brecht. Er is ook wetenschappelijk bewijs hiervoor. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van muziek op het brein.

Een student van Brecht won de Constantijn Huygens Prijs in 2018. Een andere student is verkozen tot “Beste student van Nederland”, een student speelde recent solo piano in Het Concertgebouw en een student maakt momenteel furore in het Nationaal Ballet. Andere studenten zijn succesvol afgestudeerd en gepromoveerd in diverse vakgebieden.

Brecht is lid van de vakvereniging voor coaches de NOBCO. Deze beroepsvereniging is gehouden aan een ethische code.

ERVARING

Brecht trad op in Het Koninklijk Concertgebouw, Vredenburg en De Doelen. Daarnaast speelde zij in alle schouwburgen van Nederland. (o.a. Carré en het Nieuwe Luxor Theater.)

Voor Het Stedelijk Museum en Het Nederlands Filmmuseum ontwikkelde Brecht cross-over programma’s en zij werkte mee aan diverse TV programma’s. (o.a. Het Uur van de Wolf) Voor uitgeverij en congresorganisator Kluwer trad zij vele keren op tijdens grote congressen in de Congreshal in Den Haag en in de grote zaal van de Doelen.

PROGRAMMA

Brecht reist momenteel om beelden te maken bij haar muziek voor springtospring. Zij geeft lezingen en concerten. Daarnaast geeft Brecht pianorecitals met pianomuziek van Leoš Janáček en met verhalen van Pia de Jong, schrijfster en columniste van het NRC. Pia de Jong verteld tijdens dit recital over hoe zij geïnspireerd werd door de muziek van Janáček.